Masakan Indonesia

Filed in Makanan by on June 11, 2012 0 Comments • views: 608

masakan indonesia

Jika kita berkunjung ke Indonesia untuk melawat tempat-tempat yang menarik pasti selepas itu kita ingin mencari makanan yang enak-enak pula. Di Indonesia terdapat pelbagai jenis makanan dan masakan.

Walaubagaimanapun, Tiga jenis masakan ini adalah masakan paling popular dan mudah dijumpai dimana-mana kedai di Indonesia Iaitu Masakan Jenis Padang atau digelar nasi padang,kedua Masakan Sunda dan ketiga Sea food. Oleh kerana di Malaysia sudah lali dengan masakan Sea Food jadi disini kami hanya ulaskan dua jenis masakan saja.

Masakan Padang!

Asal usul masakan jenis Padang ini adalah berasal dari Sumatra Barat Indonesia . Sekiranya di restauran, tuan kedai akanĀ  menghidangkan pelbagai jenis masakan berlauk yang di letakan diatas meja. Diantara masakan tersebut adalah masakan bercili,berkuah seperti kari dan asam pedas,Sup Sayur.

Masakan Sunda!

Manakala masakan jenis Sunda pula adalah berbeza sedikit. Jika ke reatauran sunda pengunjung akan di hidangkan dengan menu-menu tertebtu tidak seperti di restauran masakan padang. Rata-rata yang cakap jenis masakan suda yang istimewanya ialah sambal belacan yang sangat sedap lebih-lebih lagi jika dimakan dengan ulam-ulam yang segar.

Jadi sekiranya tuan/puan ke indonesia jangan lupa untuk menikmati salah satu jenis masakan unik dari indonesia ini ya :) -crew majalahcuti.com

Tags: , , ,

About the Author ()

Kami di majalahcuti.com terdiri dari beberapa individu yang mempunya minat yang mendalam dengan percutian. Banyak tempat yang telah kami jelajahi sama ada di dalam atau luar negara dan ingin kami kongsikan bersama anda semua segala tips yang telah kami pelajari semasa percutian kami. Oleh itu kami krew majalahcuti akan memberikan info yang terbaik, yang tiada di pasaran semasa khas untuk anda agar anda sentiasa up-to-date dengan info percutian terkini sama ada bertaraf tempatan ataupun dunia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *